Att rengöra sin yogamatta

Hur ofta rengör du din yogamatta? Mattan kan vara en härlig härd för bakterier och virus så det är viktigt att man tar hand om sin matta. Mattor är ofta dyra och rengör du den så kommer den att hålla mycket längre.

Hur man rengör sin matta

Ett smidigt sätt att rengöra mattan regelbundet är att ha en sprayflaska med vatten, lite ättika och några droppar eterisk olja i. Bara att spray och torka av med en handduk. Vissa lite tunnare mattor i PVC går att köra i maskin, kör då på handtvättsprogrammet och använd inga medel. Är mattan lite tjockare så kan du duscha dem eller lägga dem i badkaret, då kan du ha lite såpa i. Viktigt att du sköljer noga så att det inte finns någon såpa kvar för då kan mattan bli hal. Häng och torka. Det kan ta upp till ett par, tre dagar innan mattan torkar. Är din matta däremot gjord av naturgummi ska du vara försiktig med stora mängder vatten. Du kan antingen spraya med lika delar vitvinsvinäger och vatten eller använd mattrengöring. Mattor av TPE är de mest känsliga och dessa ska du bara torka av med en fuktad trasa.

 

Receptet på min magiska ingefärsshot

I mitt senaste blogginlägg skriver jag om hur du kan förändra och förbättra dina rutiner (klicka här för att läsa det). Jag delar också med mig av mina egna rutiner på morgonen och kvällen. Varje morgon tar jag en ingefärsshot och ni är många som har hört av er och frågat efter receptet. Så håll i er – här kommer det!

Recept

200 gram riven ingefära

2 pressade citroner

0,5 dl honung

1 liter vatten

Koka upp vatten och ingefära (jag river i den med skalet). Låt sjuda under lock i 20 minuter. Sila, pressa ur all vätska ur ingefäran och låt svalna. Blanda med honung och citroner. Häll över på flaska och förvara i kylen. Drycken håller ungefär i en månad. Har du möjlighet att använda ekologiska ingredienser så gör gärna det.

När du är lite frusen så här på vintern är ett tips att hälla en shot i en mugg med hett vatten. Kombinationen ingefära och varmt vatten kommer värma dig gott.

Nytt år och nya vanor

Så här i juletid när ett nytt år närmar sig är det många av oss som funderar på att bryta gamla vanor och implementera nya. När man tänker på vad ett nytt år kan föra med sig kan det vara lättare att hitta inspirationen och se hur man vill ha sitt liv. Jag tycker själv att de största förändringarna kommer när jag lyckas med nya mindre rutiner.

Hur du skapar en ny rutin

För att du inte ska ta dig vatten över huvudet kan det vara en bra idé att börja i mindre skala. Vill du till exempel få in yogan i din vardag så är det lätt att se en bild av sig själv gå upp en timme tidigare och göra ett långt yogaprogram för att avsluta med en meditation i stillhet. Och du har alla möjligheter att komma dit! Men börja då med att sätta upp realistiska delmål. För helt ärligt är det inte många av oss som har den disciplinen från start, och går vi för hårt ut kan vi lätt tröttna. Om det ska bli en del av din vardag och en rutin, lika självklar som att borsta tänderna, behöver du börja smått. Något som också förenklar det är att hänga på det på andra rutiner du redan har. Som den där tandborstningen, din morgonkopp med kaffe, lunchpausen på jobbet.

Det finns många olika teorier om hur lång tid det tar att forma en vana, en del säger 21 dagar, andra 66 dagar och vissa att man måste göra något flera hundra gånger. Men en sak är alla överens om och det är att repetition och konsekvens är nyckeln. Vi lär oss alla olika snabbt så en vana som tar mig 66 dagar kanske tar dig 21 dagar. Och ge inte upp! Missar du en dag eller två eller en vecka är det ingen fara på taket, det är bara att ta upp tråden där du var. Du skapar något som ska bli en del av ditt liv och då kommer det att gå upp och ner. Vi har väl alla lagt oss utan att borsta tänderna någon gång? Men bara för det har du inte slutat borsta tänderna (hoppas jag…).

Mina rutiner

Kommer du inte på några rutiner? Du kan få mina! Självklart är jag också en av dem som vill gå upp på morgonen och yoga en timme, det hade gjort underverk för mig. Men jag är inte en av dem som gör det. Inte än i alla fall. Just nu ser mina dagliga rutiner kopplat till min hälsa och välmående ut så här:

MORGONRUTIN

Jag kliver upp på morgonen ungefär 20 minuter tidigare än resten av familjen och går direkt ner till vårt kombinerade dusch- och tvättrum. Ibland är här fint städat och jag tänder ett ljus. Andra gånger är det ett kaos av tvätt. Oavsett så fungerar det bäst att göra min morgonrutin just här.

  • För ett par år sen skadade jag min vänster axel. Så nu vill den ha extra mycket kärlek, vilket den får och det har gjort den startare än någonsin. Jag gör enkla övningar för att öka axelrörligheten, oftast med hjälp av en käpp då jag roterar axlarna.
  • Duschar. Yoga ska värma kroppen inifrån och ut och sätta fart på matsmältningen. Svetten innehåller mineraler och salter som är välgörande för kroppen om de får stanna kvar på huden en stund. Därför bjuder traditionen att man alltid duschar innan yoga. Kör du ett svettigt pass ska du självklart duscha efteråt men vänta gärna någon timme.
  • Tre stycken Surya Namaskar A. Ibland gör jag såklart fler asanas men min grundrutin är endast tre solhälsningar. Jag gör hellre lite och ofta än mycket och sällan.
  • Fem minuters meditation. Har jag tiden blir det tio minuter. Men samma som med solhälsningarna, hellre en kortare stund och att jag gör det än att det inte blir av.
  • En shot av vatten, ingefära, citron och honung. Jag kokar 1 liter i taget och den redo i kylskåpet. Du hittar receptet här.

KVÄLLSRUTIN

Jag har ofta intensiva dagar och har lätt för att gå upp i varv. Så det är extra viktigt att för mig att hitta lugnet på kvällen. Just nu är jag inne i en period där jag inte tittar så mycket på TV vilket är väldigt skönt. Och på köpet har jag fått så mycket mer tid.

  • Jag gör två stycken yinyogapositioner som jag känner gör mig gott efter dagen. Till exempel Caterpillar och Pontoon. Twisted Roots höger respektive vänster sida. Eller Dragonfly. mot vägg (underbar för att komma ner i varv med och verkar lugnande inför sänggåendet) och Saddle. Har jag en dag som har fått mig ur gängorna och kanske på dåligt humör är Dragon höger respektive vänster sida underbar för att få överskottet av negativ yang ur systemet.
  • Minisavasana, ett par minuter. Gärna till någon skön låt från spellistan In Corde Savasana, du hittar den genom att klicka här.
  • Fem minuters meditation. Precis som på morgonen, har jag tiden så gör jag tio minuters meditation.

Det är bara att börja

Jag hoppas att du känner dig inspirerad och taggad att starta en ny vana. Testa att börja i liten skala så ska du se att du kommer att lösa det galant. Och känner du efter några veckor att det här var ju lätt som en plätt, då kan du skala upp. Du kanske inte ska bestämma dig för att bli hardcore vegan dagen efter att du har sett The Game Changer. Men du kanske bestämmer dig för att äta vegetariskt en dag i veckan. Sen blir det två. Eller byta ut mjölken i kaffet mot iKaffe.

Lycka till!

Namaste, Jenny

Yoga för dig som tränar

Som många av er redan vet ligger yinyogan mig varmt om hjärtat. All yoga är bra men yinyoga är något vi alla verkligen behöver få en dos av i dagens samhälle. Hela dagarna pumpas de flesta av oss fulla med Yang (aktivitet) medan vi ofta är sämre på att tillåta oss Yin (vila). I yinyoga får vår fascia belastas, sträckas och hydreras. Fascia är något man sällan tänker på i sin träning, prestation och återhämtning. När du tränar är det ofta ett stort fokus på dina musklers och din konditions utveckling. Och först när en skada uppstår börjar lösningar eftersökas, där fascia är en viktigt del. Personligen kan jag skriva under på det här som haft både muskelbristning i TFL (utsida höft) och en skadad axel.
Genom att belasta vår fascia tar vi också hand om hela nervsystemet som löper genom vår fascia. Yinyoga passar alla men jag rekommenderar den framförallt till dig som behöver varva ner vardagen och hitta ett lugn eller dig som tränar. Och är du en person som tränar hårt så rekommenderar jag den lite extra mycket till just dig.

Vad yinyogan hjälper dig med

Under februari och mars 2020 kommer jag att gå en fördjupning i yinyoga som heter Sports & Mind för Sofie Ringsten. Sofie är en pionjär inom yinyoga i Sverige och hon har verkligen bidragit till att förändra och öppna upp mitt sätt att se på kroppen. Utbildningen fokuserar på yinyoga för atleter. Med atlet inkluderas alla från vardagsjoggaren till eliten. Vi är alla atleter! Att integrera yinyoga i din träningsrutin kommer att öka din prestation och skapa en långsiktighet i din kropp. Den kan hjälpa dig att minska risken för överträning och skada samt öka återhämtningen. Yinyogan hjälper dig också att både förebygga och hantera olika typer av stress. Och den fungerar även som ett verktyg när det kommer till mental träning och fokus. Du förstår ju att man inte kan annat än att älska yinyoga!

Ny kurs i vår – Yoga för atleter

Under våren kommer jag att starta en ny klass i samarbetet med Crossfit Metalbox med fokus på atleter. Många utövare inom Crossfit har redan upptäckt yinyogans välgörande effekter. Vilket är underbart då yinyogan är Crossfits totala motsats. Vill du vara först med att få information om den nya kursen skicka mig ett mail jenny@ıncorde.se så sätter jag upp dig på min maillista. Alla på listan får alltid förtur till mina klasser.

Namaste och fortsätt med den träning som gör dig lycklig!

Yoga on the beach

Så här i sommartider vill vi gärna ta yogan utomhus. Att göra solhälsningar med solen i ansiktet och låta vinden smeka oss under savasana. In Cordes Yoga on the beach kan dyka upp lite varstans men oftast blir det på den vackra Tylösandsstranden utanför Halmstad eller i Rörvik i västra Göteborg.

När vi yogar utomhus blir det mer stående och sittande asanas och mindre vinyasa för att på bästa sätt samarbeta med sanden. Balansövningar är extra kul att testa på med sand som underlag.

Håll utkik på Facebook och Instagram så du inte missar nästa tillfälle!

Du är en yogi!

Du är en yogi!

De senaste veckorna har varit hektiska här på In Corde. Vi har dragit igång Yoga i Åkereds första kurs med 20 yoginis som svettas, andas, skrattar och töjer tillsammans. I måndags hade vi också ett lyckat specialtillfälle enbart för killar. Vi är överväldigade av att intresset för yoga är så stort i Åkered, den kurs som startar i mars är nästan fullbokad och vi har redan fått förfrågningar om att fortsätta onsdagskursen när den tar slut i mars. Att få vara med och bidra till att människor mår bättre är ett stort privilegium och därför vi verkar.

Hur blir man egentligen en yogi? Jag läste häromveckan att bara att man tänker på yoga gör en till en yogi. Det tyckte jag vad fint! För det handlar inte om att kunna stå på huvudet eller kunna sätta händerna i mattan (det kan f ö de flesta bara de vågar böja på knäna tillräckligt mycket!), yoga är ett sätt att förhålla sig till sig själv och sin omvärld. Att se med ögon av kärlek och ödmjukhet, vilket ju är enkelt att tänka men kanske inte alltid jättelätt att lyckas med. Därför har vi våra asanas (ställningar) som hjälper oss att släppa spänningar, få igång vår cirkulation och genom det rena oss. Andningen är nyckeln i yoga och den som förenar vår kropp och vårt sinne. Och med hjälp av dessa två öppnas vårt hjärta sakta men säkert.

Ofta när jag avslutar mina klasser gör jag det med att sätta händerna mot pannan och säga ”För rena tankar”, mot läpparna ”För rena ord, både att ge och få” och slutligen mot hjärtat ”För kärlek till alla jag möter och till mig själv”. Namaste. Jag tycker att den enkla gesten sammanfattar yogan så fint.

Och med det vill jag önska dig en underbar dag så ses vi på mattan!

/Jenny, yogainstruktör och grundare av In Corde

In Corde på Spotify

Nu finns In Corde på Spotify! Vi älskar musik och tycker att det tillför mycket dels till våra klasser men också i vår vardag. Klicka här för att följa oss och ta del av våra listor.

In Corde Yoga

Våra sju största chakran

Våra sju största chakran

Jag har tidigare skrivit om alla våra chakran. Ordet chakra betyder hjul eller cirkel på sanskrit. Och det är precis vad det är. Där olika meridianer (kanaler som löper under huden) i kroppen möts uppstår ett hjul. De finns överallt i kroppen, t ex varje fingerblomma, bakom ögonen, armbågsveck och fotsulor. De mer kända är de sju största som sitter i en rak linje längsmed ryggraden från rotchakrat till kronchakrat. Dessa chakran faller samman med där vi har nervplexor (center vilket ett stort antal nerver strålar ut ifrån) och endokrina körtlar (körtlar med hormonella funktioner).

Här kommer en sammanställning var du kan hitta information om respektive chakra på bloggen. Längre fram kommer jag också berätta om asanas (yogaställningar) som balanserar dina chakran. Under yogaklasser hänvisar man ofta till namnen på sanskrit för respektive chakra och därför har jag angett de namnen nedan.

Chakra 1 Klicka här för att läsa mer om Muladhara chakra

Chakra 2 Klicka här för att läsa mer om Swadisthana chakra

Chakra 3 Klicka här för att läsa mer om Manipura chakra

Chakra 4 Klicka här för att läsa mer om Anahata chakra

Chakra 5 Klicka här för att läsa mer om Vishuddha chakra

Chakra 6 Klicka här för att läsa mer om Ajna chakra

Chakra 7 Klicka här för att läsa mer om Sahasrara chakra

NY KURS! Yoga i Åkered med start 13 mars

NY KURS! Yoga i Åkered med start 13 mars

Nu kan vi äntligen berätta om vår kurs som drar igång i mars. Välkommen till en yogakurs som har sin grund i hathayogan. En yoga med mjuka rörelser i kombination med andning och meditation. Vi kommer också att inspireras av andra yogastilar, t ex ashtangayogan som är väldigt fysisk och yinyogan som är mer terapeutisk och fantastisk för att hantera stress och skador med. Klassen kommer att anpassas efter gruppen men både nybörjare och mer erfarna yogis kan delta.

INFORMATION

Anmälan görs till jenny@incorde.se
Januarikursen blev fullbokad på bara 6 dagar och vi har redan fått många anmälningarna för den här kursen. Så anmäl dig redan idag för att vara säker på att få en plats.

Start: 13 mars, totalt 10 ggr
Sista gången: 29 maj (ingen yoga 3 april och 1 maj pga skollov)
Tid: Tisdagar 20:00-21:00
Plats: Åkeredsskolans gymnastiksal, Västra Frölunda
Kursledare: Jenny Hedström Yogalärare och Friskvårsterapeut
Pris: 1200 kr ink moms för privatpersoner, ex moms för företag
Debitering sker via faktura

Ta med egen matta och gärna en liten handduk att förlänga armarna med när det behövs, torka en droppe svett i pannan med eller lägga för ögonen under savasana (vilan efter passet).

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda