Så här i juletid när ett nytt år närmar sig är det många av oss som funderar på att bryta gamla vanor och implementera nya. När man tänker på vad ett nytt år kan föra med sig kan det vara lättare att hitta inspirationen och se hur man vill ha sitt liv. Jag tycker själv att de största förändringarna kommer när jag lyckas med nya mindre rutiner.

Hur du skapar en ny rutin

För att du inte ska ta dig vatten över huvudet kan det vara en bra idé att börja i mindre skala. Vill du till exempel få in yogan i din vardag så är det lätt att se en bild av sig själv gå upp en timme tidigare och göra ett långt yogaprogram för att avsluta med en meditation i stillhet. Och du har alla möjligheter att komma dit! Men börja då med att sätta upp realistiska delmål. För helt ärligt är det inte många av oss som har den disciplinen från start, och går vi för hårt ut kan vi lätt tröttna. Om det ska bli en del av din vardag och en rutin, lika självklar som att borsta tänderna, behöver du börja smått. Något som också förenklar det är att hänga på det på andra rutiner du redan har. Som den där tandborstningen, din morgonkopp med kaffe, lunchpausen på jobbet.

Det finns många olika teorier om hur lång tid det tar att forma en vana, en del säger 21 dagar, andra 66 dagar och vissa att man måste göra något flera hundra gånger. Men en sak är alla överens om och det är att repetition och konsekvens är nyckeln. Vi lär oss alla olika snabbt så en vana som tar mig 66 dagar kanske tar dig 21 dagar. Och ge inte upp! Missar du en dag eller två eller en vecka är det ingen fara på taket, det är bara att ta upp tråden där du var. Du skapar något som ska bli en del av ditt liv och då kommer det att gå upp och ner. Vi har väl alla lagt oss utan att borsta tänderna någon gång? Men bara för det har du inte slutat borsta tänderna (hoppas jag…).

Mina rutiner

Kommer du inte på några rutiner? Du kan få mina! Självklart är jag också en av dem som vill gå upp på morgonen och yoga en timme, det hade gjort underverk för mig. Men jag är inte en av dem som gör det. Inte än i alla fall. Just nu ser mina dagliga rutiner kopplat till min hälsa och välmående ut så här:

MORGONRUTIN

Jag kliver upp på morgonen ungefär 20 minuter tidigare än resten av familjen och går direkt ner till vårt kombinerade dusch- och tvättrum. Ibland är här fint städat och jag tänder ett ljus. Andra gånger är det ett kaos av tvätt. Oavsett så fungerar det bäst att göra min morgonrutin just här.

  • För ett par år sen skadade jag min vänster axel. Så nu vill den ha extra mycket kärlek, vilket den får och det har gjort den startare än någonsin. Jag gör enkla övningar för att öka axelrörligheten, oftast med hjälp av en käpp då jag roterar axlarna.
  • Duschar. Yoga ska värma kroppen inifrån och ut och sätta fart på matsmältningen. Svetten innehåller mineraler och salter som är välgörande för kroppen om de får stanna kvar på huden en stund. Därför bjuder traditionen att man alltid duschar innan yoga. Kör du ett svettigt pass ska du självklart duscha efteråt men vänta gärna någon timme.
  • Tre stycken Surya Namaskar A. Ibland gör jag såklart fler asanas men min grundrutin är endast tre solhälsningar. Jag gör hellre lite och ofta än mycket och sällan.
  • Fem minuters meditation. Har jag tiden blir det tio minuter. Men samma som med solhälsningarna, hellre en kortare stund och att jag gör det än att det inte blir av.
  • En shot av vatten, ingefära, citron och honung. Jag kokar 1 liter i taget och den redo i kylskåpet. Du hittar receptet här.

KVÄLLSRUTIN

Jag har ofta intensiva dagar och har lätt för att gå upp i varv. Så det är extra viktigt att för mig att hitta lugnet på kvällen. Just nu är jag inne i en period där jag inte tittar så mycket på TV vilket är väldigt skönt. Och på köpet har jag fått så mycket mer tid.

  • Jag gör två stycken yinyogapositioner som jag känner gör mig gott efter dagen. Till exempel Caterpillar och Pontoon. Twisted Roots höger respektive vänster sida. Eller Dragonfly. mot vägg (underbar för att komma ner i varv med och verkar lugnande inför sänggåendet) och Saddle. Har jag en dag som har fått mig ur gängorna och kanske på dåligt humör är Dragon höger respektive vänster sida underbar för att få överskottet av negativ yang ur systemet.
  • Minisavasana, ett par minuter. Gärna till någon skön låt från spellistan In Corde Savasana, du hittar den genom att klicka här.
  • Fem minuters meditation. Precis som på morgonen, har jag tiden så gör jag tio minuters meditation.

Det är bara att börja

Jag hoppas att du känner dig inspirerad och taggad att starta en ny vana. Testa att börja i liten skala så ska du se att du kommer att lösa det galant. Och känner du efter några veckor att det här var ju lätt som en plätt, då kan du skala upp. Du kanske inte ska bestämma dig för att bli hardcore vegan dagen efter att du har sett The Game Changer. Men du kanske bestämmer dig för att äta vegetariskt en dag i veckan. Sen blir det två. Eller byta ut mjölken i kaffet mot iKaffe.

Lycka till!

Namaste, Jenny

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda