Idag är det andetagets dag. Något så självklart, som vi sällan tänker på, påverkar vårt mående extremt mycket. När vi är stressade och vårt fight and flight-mood kopplas på blir vår andning kort och snabb. Andetaget når inte ner i magen utan stannar i bröstet. Detta gör  att vårt adrenalin och kortisol höjs, vilket är toppen när vi blir jagade. Men inte när det är för mycket på jobbet eller vardagen inte går ihop sig.

Att skapa en medvetenhet kring sitt andetag är en av de största tjänster vi kan göra oss själva. För att få detta till en långsiktig dela av livet behöver vi ha en konsekvens och jobba med det aktiv. Det behöver inte vara stora saker, snarare förespråkar jag tvärtom. Börja i det lilla och bygg sedan på.

Men hur gör jag då?

Här kommer några enkla tips på hur du kan skapa en medvetenhet kring ditt andetag. Lite längre ner ger jag förslag på en pranayma, alltså en andningsövning.

För att få en medvetenhet så behöver du notera hur du andas i vardagen. Ta till vana att göra det vid platser eller rutinter du gör dagligen. Till exempel varje gång du går in eller ut genom ytterdörren – notera ditt andetag. Dra ner det i magen om det inte redan är där. När du brygger ditt morgonkaffe eller fyller på kaffekoppen på jobbet. När du borstar tänderna. Efter varje telefonsamtal. Eller något annat som passar dig. Och du, välja en av dessa. Bygg sen på med flera.

Pranayama – Andningsövning

Börja med att sätta en timer. 5 minuter kan vara lagom att starta med för att sen öka upp med några minuter varje vecka.  

Sätt dig bekvämt, så att du kan sitta en sund. Antingen på en stol eller på golvet. Sitter du i skräddare på golvet kan det vara skönt att ha ett block, kudde eller vikt filt under rumpan. Vi kan sitta längre om våra höftben är över eller i linje med våra knän. För många av oss kommer knäna för högt om vi inte har det. Det går också fint att sitta på knäna, gärna med ett block mellan underbenen. Tänk bekvämt och strunta i estetiken!

När du har fått ordning på positionen, rulla bak axlarna och sträck på dig. Andas in genom näsan och fyll magen så den blir som en ballong, andas ut genom munnen och töm magen. Upprepa tre gånger. Andas sedan fortsättningsvis genom näsan. Luften både rengörs och värms upp när vi andas genom näsan. På inandning räkna till 4, på utandning till 6. Sekunder är inte viktigt utan rytmen, att det bli samma. Efter ett tag kan du kanske öka till 6 på inandning och 8 på utandning.

Det vi gör när vi andas ut längre är att vi tömmer kroppen på koldioxid. När vi är stressad tenderar vi att andas in längre och ut kortare, vilket gör att vi får för mycket koldioxid i kroppen.

När klockan ringer, ta tre mjuka andetag, sätt ihop händerna i namaste, buga och tacka dig själv för stunden och blinka ögonen öppna.

 

 

 

 

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda