Yoga on the Beach – Frösakull

Löpande under vecka 27-31 kommer vi att hålla yogaklasser på Frösakulls strand i Halmstad. Det kommer att bli många sköna hathaklass där vi med mjuka rörelser går igenom hela kroppen för att mot slutet landa i stillhet. Ibland kommer vi också avsluta med yinyoga eller hålla rena yinklasser. Du behöver inte ha yogat innan för att kunna vara med. Så ett perfekt tillfälle att prova på om yoga är något för dig.

Att tänka på

* Klä dig lager på lager så att du inte fryser då vi har rörelse i början av klassen men avslutar mer stilla.
* Att yoga utomhus sliter på mattan så använd gärna en träningsmatta du inte är så rädd om, en handduk eller sarong.
* Vi yogar helst barfota eller i strumpor om det är kallt.
* En filt kan vara skön i savasana (den avslutande vilan).
* 120 kr via Swish till 0706190007
* Klassen ställs in vid regn.

Klasserna kommer löpande att läggas upp som event på Facebook. Följ oss här https://www.facebook.com/InCorde/

Om Shanti,
Jenny
In Corde

Film om kinesisk läkekonst Who Am I

Kan varmt rekommendera filmen Who Am I om den kinesiska läkaren Dr Ming Jie Wu. Han får helt fantastiska resultat med den gamla traditionella läkekonsten TCM (Taoism chinese medicin). Dr Wu startade sin resa när han var 3 år och såg sin far praktisera TCM, när han var 5 år var han nära att drunkna. Där och då, i tacksamheten att överleva och den hjälp han fick i sin by, bestämde han sig för att dedikera sitt liv åt att hjälpa andra

 http://www.whoamifilm.com/new-page

Eastern medicine look at the whole body, and also we have to find the root cause. Dr Wu

Forskning på yogans hälsoeffekter

Vid Karolinska har man nyligen gjort en studie i yogans hälsoeffekter. Framförallt som smärtlindrare i nacke och länrygg verkar yogan bra.

Effekter enligt forskning

– Förbättra allmän hälsa: lindra stress, stödja goda hälsovanor, förbättra mental hälsa, sömn och balans.
– Lindra smärta och förbättra funktion i rygg och nacke.
– Lindra klimakteriesymptom.
– Hantera ångest eller depressiva symtom i samband med svåra livssituationer. Däremot inte diagnostiserade psykiska tillstånd, t.ex. ångest, depression eller posttraumatisk stresstörning (PTSD).
– Ändra livsstil: t.ex. sluta röka och gå ner i vikt.
– Hantera symtom och förbättra livskvalitén för personer med kroniska sjukdomar.

En artikel över studien publicerade på idrottsforksning.se hittar du genom att klicka här.

Andningens dag

Idag är det andetagets dag. Något så självklart, som vi sällan tänker på, påverkar vårt mående extremt mycket. När vi är stressade och vårt fight and flight-mood kopplas på blir vår andning kort och snabb. Andetaget når inte ner i magen utan stannar i bröstet. Detta gör  att vårt adrenalin och kortisol höjs, vilket är toppen när vi blir jagade. Men inte när det är för mycket på jobbet eller vardagen inte går ihop sig.

Att skapa en medvetenhet kring sitt andetag är en av de största tjänster vi kan göra oss själva. För att få detta till en långsiktig dela av livet behöver vi ha en konsekvens och jobba med det aktiv. Det behöver inte vara stora saker, snarare förespråkar jag tvärtom. Börja i det lilla och bygg sedan på.

Men hur gör jag då?

Här kommer några enkla tips på hur du kan skapa en medvetenhet kring ditt andetag. Lite längre ner ger jag förslag på en pranayma, alltså en andningsövning.

För att få en medvetenhet så behöver du notera hur du andas i vardagen. Ta till vana att göra det vid platser eller rutinter du gör dagligen. Till exempel varje gång du går in eller ut genom ytterdörren – notera ditt andetag. Dra ner det i magen om det inte redan är där. När du brygger ditt morgonkaffe eller fyller på kaffekoppen på jobbet. När du borstar tänderna. Efter varje telefonsamtal. Eller något annat som passar dig. Och du, välja en av dessa. Bygg sen på med flera.

Pranayama – Andningsövning

Börja med att sätta en timer. 5 minuter kan vara lagom att starta med för att sen öka upp med några minuter varje vecka.  

Sätt dig bekvämt, så att du kan sitta en sund. Antingen på en stol eller på golvet. Sitter du i skräddare på golvet kan det vara skönt att ha ett block, kudde eller vikt filt under rumpan. Vi kan sitta längre om våra höftben är över eller i linje med våra knän. För många av oss kommer knäna för högt om vi inte har det. Det går också fint att sitta på knäna, gärna med ett block mellan underbenen. Tänk bekvämt och strunta i estetiken!

När du har fått ordning på positionen, rulla bak axlarna och sträck på dig. Andas in genom näsan och fyll magen så den blir som en ballong, andas ut genom munnen och töm magen. Upprepa tre gånger. Andas sedan fortsättningsvis genom näsan. Luften både rengörs och värms upp när vi andas genom näsan. På inandning räkna till 4, på utandning till 6. Sekunder är inte viktigt utan rytmen, att det bli samma. Efter ett tag kan du kanske öka till 6 på inandning och 8 på utandning.

Det vi gör när vi andas ut längre är att vi tömmer kroppen på koldioxid. När vi är stressad tenderar vi att andas in längre och ut kortare, vilket gör att vi får för mycket koldioxid i kroppen.

När klockan ringer, ta tre mjuka andetag, sätt ihop händerna i namaste, buga och tacka dig själv för stunden och blinka ögonen öppna.

 

 

 

 

Att rengöra sin yogamatta

Hur ofta rengör du din yogamatta? Mattan kan vara en härlig härd för bakterier och virus så det är viktigt att man tar hand om sin matta. Mattor är ofta dyra och rengör du den så kommer den att hålla mycket längre.

Hur man rengör sin matta

Ett smidigt sätt att rengöra mattan regelbundet är att ha en sprayflaska med vatten, lite ättika och några droppar eterisk olja i. Bara att spray och torka av med en handduk. Vissa lite tunnare mattor i PVC går att köra i maskin, kör då på handtvättsprogrammet och använd inga medel. Är mattan lite tjockare så kan du duscha dem eller lägga dem i badkaret, då kan du ha lite såpa i. Viktigt att du sköljer noga så att det inte finns någon såpa kvar för då kan mattan bli hal. Häng och torka. Det kan ta upp till ett par, tre dagar innan mattan torkar. Är din matta däremot gjord av naturgummi ska du vara försiktig med stora mängder vatten. Du kan antingen spraya med lika delar vitvinsvinäger och vatten eller använd mattrengöring. Mattor av TPE är de mest känsliga och dessa ska du bara torka av med en fuktad trasa.

 

Receptet på min magiska ingefärsshot

I mitt senaste blogginlägg skriver jag om hur du kan förändra och förbättra dina rutiner (klicka här för att läsa det). Jag delar också med mig av mina egna rutiner på morgonen och kvällen. Varje morgon tar jag en ingefärsshot och ni är många som har hört av er och frågat efter receptet. Så håll i er – här kommer det!

Recept

200 gram riven ingefära

2 pressade citroner

0,5 dl honung

1 liter vatten

Koka upp vatten och ingefära (jag river i den med skalet). Låt sjuda under lock i 20 minuter. Sila, pressa ur all vätska ur ingefäran och låt svalna. Blanda med honung och citroner. Häll över på flaska och förvara i kylen. Drycken håller ungefär i en månad. Har du möjlighet att använda ekologiska ingredienser så gör gärna det.

När du är lite frusen så här på vintern är ett tips att hälla en shot i en mugg med hett vatten. Kombinationen ingefära och varmt vatten kommer värma dig gott.

Nytt år och nya vanor

Så här i juletid när ett nytt år närmar sig är det många av oss som funderar på att bryta gamla vanor och implementera nya. När man tänker på vad ett nytt år kan föra med sig kan det vara lättare att hitta inspirationen och se hur man vill ha sitt liv. Jag tycker själv att de största förändringarna kommer när jag lyckas med nya mindre rutiner.

Hur du skapar en ny rutin

För att du inte ska ta dig vatten över huvudet kan det vara en bra idé att börja i mindre skala. Vill du till exempel få in yogan i din vardag så är det lätt att se en bild av sig själv gå upp en timme tidigare och göra ett långt yogaprogram för att avsluta med en meditation i stillhet. Och du har alla möjligheter att komma dit! Men börja då med att sätta upp realistiska delmål. För helt ärligt är det inte många av oss som har den disciplinen från start, och går vi för hårt ut kan vi lätt tröttna. Om det ska bli en del av din vardag och en rutin, lika självklar som att borsta tänderna, behöver du börja smått. Något som också förenklar det är att hänga på det på andra rutiner du redan har. Som den där tandborstningen, din morgonkopp med kaffe, lunchpausen på jobbet.

Det finns många olika teorier om hur lång tid det tar att forma en vana, en del säger 21 dagar, andra 66 dagar och vissa att man måste göra något flera hundra gånger. Men en sak är alla överens om och det är att repetition och konsekvens är nyckeln. Vi lär oss alla olika snabbt så en vana som tar mig 66 dagar kanske tar dig 21 dagar. Och ge inte upp! Missar du en dag eller två eller en vecka är det ingen fara på taket, det är bara att ta upp tråden där du var. Du skapar något som ska bli en del av ditt liv och då kommer det att gå upp och ner. Vi har väl alla lagt oss utan att borsta tänderna någon gång? Men bara för det har du inte slutat borsta tänderna (hoppas jag…).

Mina rutiner

Kommer du inte på några rutiner? Du kan få mina! Självklart är jag också en av dem som vill gå upp på morgonen och yoga en timme, det hade gjort underverk för mig. Men jag är inte en av dem som gör det. Inte än i alla fall. Just nu ser mina dagliga rutiner kopplat till min hälsa och välmående ut så här:

MORGONRUTIN

Jag kliver upp på morgonen ungefär 20 minuter tidigare än resten av familjen och går direkt ner till vårt kombinerade dusch- och tvättrum. Ibland är här fint städat och jag tänder ett ljus. Andra gånger är det ett kaos av tvätt. Oavsett så fungerar det bäst att göra min morgonrutin just här.

  • För ett par år sen skadade jag min vänster axel. Så nu vill den ha extra mycket kärlek, vilket den får och det har gjort den startare än någonsin. Jag gör enkla övningar för att öka axelrörligheten, oftast med hjälp av en käpp då jag roterar axlarna.
  • Duschar. Yoga ska värma kroppen inifrån och ut och sätta fart på matsmältningen. Svetten innehåller mineraler och salter som är välgörande för kroppen om de får stanna kvar på huden en stund. Därför bjuder traditionen att man alltid duschar innan yoga. Kör du ett svettigt pass ska du självklart duscha efteråt men vänta gärna någon timme.
  • Tre stycken Surya Namaskar A. Ibland gör jag såklart fler asanas men min grundrutin är endast tre solhälsningar. Jag gör hellre lite och ofta än mycket och sällan.
  • Fem minuters meditation. Har jag tiden blir det tio minuter. Men samma som med solhälsningarna, hellre en kortare stund och att jag gör det än att det inte blir av.
  • En shot av vatten, ingefära, citron och honung. Jag kokar 1 liter i taget och den redo i kylskåpet. Du hittar receptet här.

KVÄLLSRUTIN

Jag har ofta intensiva dagar och har lätt för att gå upp i varv. Så det är extra viktigt att för mig att hitta lugnet på kvällen. Just nu är jag inne i en period där jag inte tittar så mycket på TV vilket är väldigt skönt. Och på köpet har jag fått så mycket mer tid.

  • Jag gör två stycken yinyogapositioner som jag känner gör mig gott efter dagen. Till exempel Caterpillar och Pontoon. Twisted Roots höger respektive vänster sida. Eller Dragonfly. mot vägg (underbar för att komma ner i varv med och verkar lugnande inför sänggåendet) och Saddle. Har jag en dag som har fått mig ur gängorna och kanske på dåligt humör är Dragon höger respektive vänster sida underbar för att få överskottet av negativ yang ur systemet.
  • Minisavasana, ett par minuter. Gärna till någon skön låt från spellistan In Corde Savasana, du hittar den genom att klicka här.
  • Fem minuters meditation. Precis som på morgonen, har jag tiden så gör jag tio minuters meditation.

Det är bara att börja

Jag hoppas att du känner dig inspirerad och taggad att starta en ny vana. Testa att börja i liten skala så ska du se att du kommer att lösa det galant. Och känner du efter några veckor att det här var ju lätt som en plätt, då kan du skala upp. Du kanske inte ska bestämma dig för att bli hardcore vegan dagen efter att du har sett The Game Changer. Men du kanske bestämmer dig för att äta vegetariskt en dag i veckan. Sen blir det två. Eller byta ut mjölken i kaffet mot iKaffe.

Lycka till!

Namaste, Jenny

Yoga för dig som tränar

Som många av er redan vet ligger yinyogan mig varmt om hjärtat. All yoga är bra men yinyoga är något vi alla verkligen behöver få en dos av i dagens samhälle. Hela dagarna pumpas de flesta av oss fulla med Yang (aktivitet) medan vi ofta är sämre på att tillåta oss Yin (vila). I yinyoga får vår fascia belastas, sträckas och hydreras. Fascia är något man sällan tänker på i sin träning, prestation och återhämtning. När du tränar är det ofta ett stort fokus på dina musklers och din konditions utveckling. Och först när en skada uppstår börjar lösningar eftersökas, där fascia är en viktigt del. Personligen kan jag skriva under på det här som haft både muskelbristning i TFL (utsida höft) och en skadad axel.
Genom att belasta vår fascia tar vi också hand om hela nervsystemet som löper genom vår fascia. Yinyoga passar alla men jag rekommenderar den framförallt till dig som behöver varva ner vardagen och hitta ett lugn eller dig som tränar. Och är du en person som tränar hårt så rekommenderar jag den lite extra mycket till just dig.

Vad yinyogan hjälper dig med

Under februari och mars 2020 kommer jag att gå en fördjupning i yinyoga som heter Sports & Mind för Sofie Ringsten. Sofie är en pionjär inom yinyoga i Sverige och hon har verkligen bidragit till att förändra och öppna upp mitt sätt att se på kroppen. Utbildningen fokuserar på yinyoga för atleter. Med atlet inkluderas alla från vardagsjoggaren till eliten. Vi är alla atleter! Att integrera yinyoga i din träningsrutin kommer att öka din prestation och skapa en långsiktighet i din kropp. Den kan hjälpa dig att minska risken för överträning och skada samt öka återhämtningen. Yinyogan hjälper dig också att både förebygga och hantera olika typer av stress. Och den fungerar även som ett verktyg när det kommer till mental träning och fokus. Du förstår ju att man inte kan annat än att älska yinyoga!

Ny kurs i vår – Yoga för atleter

Under våren kommer jag att starta en ny klass i samarbetet med Crossfit Metalbox med fokus på atleter. Många utövare inom Crossfit har redan upptäckt yinyogans välgörande effekter. Vilket är underbart då yinyogan är Crossfits totala motsats. Vill du vara först med att få information om den nya kursen skicka mig ett mail jenny@ıncorde.se så sätter jag upp dig på min maillista. Alla på listan får alltid förtur till mina klasser.

Namaste och fortsätt med den träning som gör dig lycklig!

Yoga on the beach

Så här i sommartider vill vi gärna ta yogan utomhus. Att göra solhälsningar med solen i ansiktet och låta vinden smeka oss under savasana. In Cordes Yoga on the beach kan dyka upp lite varstans men oftast blir det på den vackra Tylösandsstranden utanför Halmstad eller i Rörvik i västra Göteborg.

När vi yogar utomhus blir det mer stående och sittande asanas och mindre vinyasa för att på bästa sätt samarbeta med sanden. Balansövningar är extra kul att testa på med sand som underlag.

Håll utkik på Facebook och Instagram så du inte missar nästa tillfälle!

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda