Halschakrat är beläget, precis som det låter, i vår hals, strax under struphuvudet. Det är sköldkörteln som är den associerande körteln. Det är en hormonell körtel som påverkar vår ämnesomsättning och kroppstillväxt. Den reglerar också kalkomsättningen vilket är viktigt för att hålla oss så basiska som möjligt.

I halschakrat sitter vår förmåga att kommunicera. Om vi till exempel inte ger verbalt uttryck för våra känslor och vårt hjärta kan vi få problem här. Likaså om vi inte lyssnar, det är lätt att glömma vilken stor del lyssnandet har i kommunikationen. I dagens samhälle gör man enkelt sin röst hörd, till exempel via sociala medier, men det krävs en större kraft för att faktiskt orka lyssna till någon annan. Minns ordspråket ”Att tala är silver, att tiga är guld”.

Blått är den färg som representerar chakrat. Det är allmänt vedertaget att vi blir påverkad av färger. Många associerar rött med passion, men kan också bli stressad av det. Grönt ses som lugnande. Om du är nervös inför att tala inför folk så ta på dig något blått, till exempel en scarf, och se om du märker någon skillnad.

Om du vill testa göra en andningsövning för att öppna upp det här chakrat så sitt bekvämt, antingen i skräddarställning eller på en stol med fotsulorna i golvet. Knäpp händerna i höjd med bröstet och låt tummarna peka uppåt. Andas ut så mycket du kan genom munnen, och långsamt in genom näsan. När du andas ut så gör samtidigt ett hummande ljud som ett bi (”ham” är halschakrats mantra på sanskrit). Fortsätt med övningen i nio minuter.

Viktigt att veta vid alla andningsövningar är att du kan känna dig lite yr då kroppen kanske inte är van vid denna medvetna typ av andning. Om du känner obehag så slut med den viljestyrda andningen en stund innan du på nytt tar upp den. Lyssna på din kropp hur den reagerar och lite på din känsla.

Källa: Människokroppens subtila energisystem – Ken Lavendell (www.shandithi.com)
Bild: satorivision.com

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda