Det blir allt vanligare att man pratar om chakran. Men vad är egentligen chakran? Och finns dem?

Ordet chakra betyder hjul eller cirkel på sanskrit. Och det är precis vad det är. Där olika meridianer (kanaler som löper under huden) i kroppen möts uppstår ett hjul. De finns överallt i kroppen, t ex varje fingerblomma, bakom ögonen, armbågsveck och fotsulor. De mer kända är de sju största som sitter i en rak linje längsmed ryggraden från rotchakrat till kronchakrat. Dessa chakran faller samman med där vi har nervplexor (center vilket ett stort antal nerver strålar ut ifrån) och endokrina körtlar (körtlar med hormonella funktioner).

Om vi har chakran eller inte går meningarna isär. Första gången vi vet att man nämner chakran är i Upanishaderna för ungefär 2600 år sen. I den indiska kulturen och läkekonsten (ayurveda) är de en självklarhet, likaså bland de indianska kulturerna. I västvärlden har vi varit mer skeptiska, och här har vi fått kännedom om dem först under de senaste hundra åren. Personligen är jag övertygad att de finns. Särskilt eftersom jag märker vilka fina resultat man kan få när man jobbar med att balansera upp dem.

Våra chakran behöver vara i balans för att vi ska må bra. Genom våra chakran tar vi in energi som sprids vidare i kroppen via meridianerna. Vi påverkas inte bara fysiskt av detta utan även emotionellt och mentalt, även känt som hormonutsöndringar.

Jag kommer framöver att beskriva varje chakra lite mer ingående.

Källa: Människokroppens subtila energisystem – Ken Lavendell

Kontakt

In Corde

Umbragången 14
421 63 Västra Frölunda